Tri saveta za bolju organizaciju dana i upravljanje vremenom

Dragi prijatelji,

Zahvaljujući ljubaznom pozivu naše uspešne preduzetnice Slađane Savić, pripremio sam tri saveta  za bolju organizaciju dana i upravljanje vremenom. Saveti su u objavljeni u audio formatu na njenom profilu „Virtuelni savetnik“ na Instagram-u i Facebook-u, gde možete da ih preslušate, a sa vama ih ovde delim u malo proširenoj tekstualnoj formi:

  1. Jutarnje rutine – počnite dan bez mobilnog telefona

Da bi predstojeći dan bio uspešan, morate da stvorite dobro raspoloženje. Potrebno vam je podešavanje poput štimovanja muzičkog instrumenta. Ono što je za muzički instrument štimovanje, to su za čoveka jutarnje rutine.  

Dan može da počne ovako: buđenje uz pomoć budilnika i ustajanje iz kreveta, nameštanje kreveta, jutarnja molitva ili meditacija, jutarnja gimnastika, jutarnja higijena, doručak, priprema za odlazak u kancelariju … pa tek nakon tih rutina, uzmite u ruke mobilni telefon. 

Kao što je jasan plan ključ uspešnog poslovanja, tako je svakodnevna rutina neophodan uslov za plodan radni dan. 

  1. Postavite prioritete – vreme za ono najvažnije

Kada sastavljate listu zadataka za predstojeći dan, obavezno istaknite 2-3 prioritetna zadatka. Često su oni složeni, nekada i  neprijatni, javlja Vam se želja da ih odložite. Ali, za njih treba da odvojite najbolje vreme, da započnete dan sa njima. Dakle, čak i ako ste prilično zauzeti, ako vam izgleda da ovog dana nemate vremena, imaćete ga dovoljno za glavne stvari. 

Uostalom, šta je upravljanje vremenom? To je nauka o tome kako naći vreme za ono najvažnije.

  1. Napravite rezime dana – suočite sa istinom

Na kraju svakog dana, odvojite 10 minuta da pogledate kako vam je protekao dan. Zapišite aktivnosti koje ste imali i pogledajte gde vam je prošlo vreme. Koliko ste vremena potrošili produktivno, a koliko ste izgubili na nevažne stvari. Koliko ste vremena posvetili svojim ciljevima, hobijima i interesovanja, svojoj porodici i dragim ljudima, dakle onom što vas oplemenjuje i nadahnjuje, a koliko ste izgubili na besciljno surfovanje po internetu i na druge kradljivce vremena koji vam stvaraju frustracije i čine vas nervoznim. Na kraju nedelje, napravite grafikone – pregled izgubljenog vremena i pregled produktivno iskorišćenog vremena. U početku, nemojte da težite savršenoj preciznosti – sam ovaj proces je veoma koristan.

Cilj upravljanja vremenom nije da vas pretvori u „mašinu za uštedu vremena“, već da vam pomogne da pronađete vremenske resurse i iskoristite ih tako da stablo vašeg života skladno raste i cveta.

Vaš Dragan Savić

Ostavite svoj komentar