Kako ostvariti vrhunske rezultate

Živimo u digitalnom dobu. Naš tempo je užurban, zahuktao i nepopustljiv; naši dani su podeljeni na bitove i bajtove. Poštujemo više širinu nego dubinu, brzu reakciju pre nego promišljenu refleksiju. Jurimo kroz život bez zaustavljanja kako bismo se zapitali šta zaista želimo da budemo u životu i gde zaista želimo da stignemo.

Većina nas se samo trudi da pruži sve od sebe. Kada zahtevi prevazilaze naše sposobnosti, počinjemo da pravimo celishodne izbore koji nas održavaju tokom naših dana i noći, ali s vremenom oni uzimaju danak. Preživljavamo sa premalo sna, u trku gutamo brzu hranu, koristimo kafu kao gorivo i smirujemo se, neko alkoholom, neko tabletama za spavanje, a neko i jednim i drugim.   Suočeni sa neumoljivim zahtevima na poslu, postajemo razdražljivi I rasejani. Vraćamo se kući nakon dugotrajnih radnih dana iscrpljeni, a porodicu često ne doživljavamo kao izvor energije i obnavljanja, već kao dodatnu obavezu u ionako pretrpanom životu.

Hodamo sa planerima i listama obaveza, mobilnim telefonima, instant elektronskim podsetnicima – kreiranim da bi nam pomogli da bolje iskoristimo svoje vreme. Ponosni smo na svoju sposobnost da obavljamo više zadataka istovremeno i, poput ordena na grudima, ističemo svoju spremnost da se poslu posvetimo prekovremeno. Termin 24/7 opisuje svet u kojem se posao nikada ne završava. Koristimo reči poput opsednut, smoren, sluđen i razbijen ne da bismo opisali  neko spoljno haotično stanje, već da bismo okarakterisali naš svakodnevni život. Osećajući glad za vremenom, mi pretpostavljamo da nemamo drugog izbora osim da što više obaveza natrpamo u svaki dan. Ali, efikasno upravljanje vremenom nije garancija da ćemo uneti dovoljno energije u naše aktivnosti, da ćemo ostvariti svoj maksimalni učinak i doći do vrhunskih postignuća na poslovnom i privatnom planu. U 20-om veku, takvim pristupom, mogli smo u jednoj meri da funkcionišemo, ali u 21-om veku, takav pristup često ne funkcioniše, često i šteti, a posledice znaju da budu i fatalne.

Dragan Savic persolog

Energija, a ne vreme – osnovno je sredstvo visokog učinka.

Upravljanje vremenom služi višem cilju – upravljanju energijom

Uspeh, zdravlje i sreća zasnivaju se na veštom upravljanju energijom.

Lideri upravljaju organizacionom energijom – kako u kompanijama i organizacijama, tako i u porodicama. Oni inspirišu ili demorališu ostale, najpre onim kako upravljaju vlastitom energijom, a zatim i načinom koliko dobro mobilišu, usmeravaju, investiraju i obnavljaju energiju ljudi koje vode. Uspešno upravljanje energijom, u individualnom i organizacionom smislu, omogućuje ostvarivanje onoga što nazivamo potpuna angažovanost i to je tema ovog ekskluzivnog treninga.