Rad kod kuće

Raditi svakodnevno ili povremeno u kancelariji kod kuće, nije posebna novina. Mnoge kompanije dugi niz godina takav način rada omogućavaju svojim zaposlenima. Druge kompanije su tek nedavno na to primorane virusom korone. Uz nekoliko saveta za organizaciju, motivaciju i koncentraciju, možete uspešno raditi kod kuće.

” Ko radi ono što voli i voli ono što radi, prava je osoba na pravom mestu u pravo vreme.”

(Dragan Savić)

Rad kod kuće

Kako profesionalno postaviti kućnu kancelariju i stvoriti optimalnu radnu atmosferu kod kuće:

Postavite svoj radni sto blizu prozora, ali ne direktno ispred njega, jer pogled odvlači pažnju i stalna promena svetlosti iznutra i spolja je iscrpljujuća za oči.

Ako već nemate, bilo bi dobro da obezbedite ergonomsku stolicu sa dobrim presvlakama i dovoljno visokim naslonom.

Dizajnirajte svoje radno mesto po vašem ukusu, npr. sa ličnim slikama ili nekom zelenom biljkom. Izbegavajte previše stvari na stolu i obratite pažnju na red.

Obucite se kao da idete u kancelariju u firmi. To vam pomaže da razdvojite posao i privatni život i da se fokusirate na posao.

Sistematsko dnevno i nedeljno planiranje olakšava efikasan rad. Zapišite svoj plan. Plan može da bude zapisan na papiru ili u aplikaciji. Dogovorite se o osnovnom radnom vremenu sa kolegama i šefom tokom kojeg ćete biti dostupni. Planirajte i vreme za odmor u toku radnog vremena, kako biste obnovili svoju energiju, poboljšali koncentraciju i imali veću motivaciju za rad.

Kod dnevnog planiranja, prvo upišite vreme koje ćete posvetiti sebi, a zatim poslovne obaveze. O ovome sam već pisao u tekstu “Vreme za sebe je lek za dušu”. 

Nemojte da gubite iz vida:  disciplina i sistem su u uslovima krize i izolacije najvažniji”.  Da biste iz krize izašli snažniji i spremni za ono što sledi nakon nje. Bez sistema i bez discipline u ovim zahtevnim trenucima, iz krize ćete izaći slabiji, sa ličnim i profesionalnim problemima koje je sad teško sagledati. Ovo nisu obični saveti za rad kod kuće, već za saveti za rad kod kuće u uslovima izolacije i velike krize kakvu ne pamtimo. 

Vaš Dragan Savić

Ostavite svoj komentar