“Online” uživo treninzi - podignite obuku svojih zaposlenih na viši nivo

U maju mesecu 2008. godine, kao konsultant za komunikacije kompanije Cisco, radio sam na promociji projekta, postavljanja Cisco Telepresence tehnologije i rešenja za saradnju u kompaniji Telekom Srbija. Dakle, kada govorimo o upotrebi tehnologija i rešenja za saradnju, ne govorimo o nečem novom, već o tehnologiji i rešenjima koja su na ovim prostorima prisutna više od 12 godina. Svoju punu primenu, ove tehnologije, u prethodnih 12 godina značajno razvijane i unapređivane, našle su i na području obuke zaposlenih u najuspešnijim svetskim kompanijama. U Jadranskom regionu, nažalost, u malom broju kompanija.

Šteta je što jednostavne i praktične “online” alate za organizaciju rada sada rapidno usvajamo zbog zdravstvene krize. Svi ti alati i principi za optimizaciju, pojeftinjenje i ubrzanje rada postoje već određen broj godina i nikakva zdravstvena kriza nije bila potrebna da bi se prepoznale njihove prednosti – već jednostavna logika unapređenja poslovanja.
Moji klijenti, koji su prethodnih godina uveli ovakav sistem obuke zaposlenih, ovladali su neophodnim veštinama, stekli potrebna znanja i ovu krizu su dočekali spremniji od konkurencije, sa manje stresa, straha i nesigurnosti od većine onih koji čitaju ove redove.

“Online uživo” treninzi su odlična zamena za tradicionalne “licem u lice” treninge. Značajan broj obuka moguće je sprovesti po ovom modelu, uz povećanu efikasnost u odnosu na tradicionalne obuke “licem u lice” i uz značajnu uštedu vremena, energije i materijalnih troškova. 

O prednostima „online“ uživo treninga:

Tamo gde ih je moguće primeniti, „Online“ uživo treninzi (primer: prodaja, pregovaranje, vođenje, komunikacija …) po efikasnosti nadmašuju tradicionalne „licem u lice“ treninge i više od 70% (istraživanje i analizu sproveli su Harvard Business Review i Cisco), a dodatno donose značajne uštede u vremenu, energiji i novcu.   

Nema gubljenja novca, vremena i energije na ručkove, putovanja, prenoćišta, dnevnice, sporedne aktivnosti… Vaša sredstva su, bez rasipanja na nepotrebne stvari,  usmerena na vrednost obuke.

Dakle, uspešnom organizacijom “online” uživo treninga, vreme, novac i energiju na racionalan način ulažete u ono što vam je potrebno – stručno znanje koje služi optimizaciji poslovnih procesa,  povećanju produktivnosti i ostvarenju konkretnih poslovnih rezultata. Sve to, uz upotrebu najsavremenije tehnologije.

Ekvivalent danu tradicionalne „licem u lice“ obuke koji traje od 9.00 – 17.00, je „online“ uživo obuka od 9.00 – 14.00.

Važno je da znate, da nakon što se dan obuke završi u 14.00, učesnici puni energije u 14.01 nastavljaju sa svojim dnevnim aktivnostima. Radni dan, učešćem na online uživo obuci, nije izgubljen za redovne obaveze na radnom mestu.

Dodatno, danas veoma važno, ovakav vid obuka odvija se bez ikakvog zdravstvenog rizika po učesnike.

Tehnologija pravi razliku

U eri digitalizacije, visok nivo digitalne pismenosti zaposlenih se podrazumeva. Razvoj tehnologija omogućio je da danas možemo da pružimo visokokvalitetne “online uživo” obuke. 

Za vođenje „online” uživo treninga koristim najsavremeniju tehnologiju za vođenje online treninga koja u ovom trenutku postoji u svetu (Cisco Webex), koja omogućuje interaktivan rad i visoku efikasnost obuke. U toku obuke, učesnici imaju realan osećaj kao da se nalaze u sali za treninge.

Rezervisanost koja kod učesnika postoji prema upotrebi novih tehnologija u procesu obuke vrlo brzo nestaje – nakon što prođu kroz višednevno iskustvo učenja i rada na ovaj način,  učesnici uvide jednostavnost upotrebe i konkretne benefite koje tehnologija donosi i postaju njeni korisnici i zagovornici upotrebe u svakodnevnom radu. Implementacija najsavremenije tehnologije koju koristimo u radu na “online” uživo treninzima, ne ruši postojeće procese u timovima, već ih upotpunjuje a saradnju čini jednostavnijom i efikasnijom.

Treninzi su visoko interaktivni, a sve što Vam je potrebno za učešće je veza sa internetom. Možete učestvovati u radu preko vašeg računara, tableta, ili, mobilnog telefona.

Iskustvo trenera – ključni sastojak

Za uspešno izvođenje “online” uživo treninga, iskustvo trenera je KLJUČNI SASTOJAK. U pomenutom istraživanju koje su sproveli kompanija Cisco i Harvard Business Review, na uspešnost “online” uživo obuke trener utiče 52%, tehnologija 27% i gradivo 21%.

Ovakvu vrstu obuku ne možete prepustiti treneru (instruktoru), koji nema odgovarajuće znanje i iskustvo. Efekat će izostati, značajan novac bačen, a dragoceno vreme i energija će otići u nepovrat.

Duže od 15 godina savetujem i vodim kompanije i pojedince na području menadžmenta reagovanja i komunikacije u krizi, a svoju prvu “online” prezentaciju održao sam 2008. oodine. Višednevne “online” uživo treninge vodim duže od 4 godine, prošao sam obuku od strane najvećih svetskih autoriteta na ovom području i u trenutku kada sam tu tehnologiju obuke prvi put predstavio, bio sam prvi trener u Jadranskom regionu koji je u svom portfoliju imao takvu vrstu obuka.  

Vebinari, LMS platforme – korisno, ali nije dovoljno

U postojećim okolnostima, problem nedostajućih znanja i veština, sa kojim se suočavate vi i vaše koleginice i kolege, nećete rešiti vebinarima i obukama putem LMS platformi. Oni imaju svoju funkcijui i mogu da budu od koristi, ali su limitarni. Neke LMS platforme imaju bogat sadržaj, ali nedostaje odgovarajuća interakcija sa trenerom i ostalim učesnicima obuke. Prenos znanja sa ovih platformi u praksu, od strane polaznika, na prilično je niskom nivou. 

Osnovni nedostatak vebinara je da ne predstavljaju zaokružen sistem obuke koji polaznika vodi kroz novo iskustvo i dovodi do potrebne vredne promene na određenom području. Veliku popularnost vebinari su dostigli i zahvaljujući činjenici da ih je neuporedivo lakše pripremiti i voditi nego zahtevne “online” uživo treninge, koji ponekad traju i više dana i koji traže poseban pristup kako biste osigurali da će učesnici pažljivo pratiti obuku i sa nje izaći sa upotrebljivim znanjem

Rešenje su “online” uživo treninzi! 

Zato vam predlažem da, gledajući u budućnost, sebi i svojim koleginicama i kolegama, omogućite vrhunsko iskustvo “online” uživo treninga koje vodim i iskoristite novonastalu situaciju za sticanje potrebnih znanja i veština na najbolji način, da obezbedite prave alate i sredstva  za vas i vaš tim, koji će vam biti neophodni za uspešno rešavanje poslovnih problema koji vam, u postojećoj krizi, neminovno predstoje.  

Pri planiranju i organizaciji “online” uživo treninga, prednost dajte NAJBOLJIM i NAJANGAŽOVANIJIM zaposlenima, onima koji treba da podnesu najveći teret unapređenja poslovanja Vaše kompanije u vremenu koje dolazi. Obuka uz primenu novih tehnologija i novih rešenja kod neangažovanih zaposlenih daje slabije rezultate. Kriza kao što je ova kroz koju prolazimo, nikako nije vreme za ulaganje u pogrešne ljude.

PROMENA JE NAŠ POSAO

Kontaktirajte nas, kako bismo Vam pomogli da na najoptimalniji način pripremite i organizujete “online” uživo obuke za najbolje i najvažnije ljude u Vašoj kompaniji.

Ukoliko razmišljate o organizaciji ovakvih obuka u svojoj firmi, u prednosti ste nad konkurencijom. Bar, do trenutka, dok konkurenti ne pročitaju ovaj tekst.

Dragi prijatelji,

Na pravom ste mestu, U PRAVO VREME!

Ostavite svoj komentar