Nemačka srednja preduzeća znaju kako da reaguju u krizi

“Sve zavisi od prave kombinacije i kada je reč o hemijskim prozvodima i kada su u pitanju menadžerske odluke u krizi”.

 

Dragi čitaoci,

Odličan prilog o reagovanju u uslovima krize objavila je nemačka stanica Deutsche Welle, pod naslovom:

“Nemačka srednja preduzeća znaju kako da reaguju u krizi”.

I nemačka privreda je snažno pogođena globalnom ekonomskom krizom, ali, ono što u ovoj krizi možemo da naučimo o vođenju timova u uspešnim nemačkim srednjim preduzećima, to je:

Važnost poznavanja menadžmenta reagovanja u krizi – biti brži od konkurencije, jasne procedure I matrica odgovornosti

Inženjerski principi u vođenju timova – vođenje na bazi čvrstih činjenica, 

Sistem (nemački) vođenja timova- koji omogućava inovativnost, brzo prilagođavanje promenama i daje merljive rezultate.

Dodatno, ne manje važno, pogled u budućnost i ono što će doći posle krize, koliko god ona trajala – nemačke kompanije ubrzano rade na uvođenju novih tehnologija u radu svojih timova i digitalizaciji svog prisustva na tržištu.

Promene, reforme i razvoj novih proizvoda – u današnjim uslovima to je jedina konstanta u uspešnim nemačkim kompanijama, kaže se na kraju ovog priloga.

Nemački model vođenja timova

 

Nemački model vođenja timova je nešto što, jednostavno, morate da upoznate da biste danas uspešno, na dugoročno  održiv način, vodili timove u svojim kompanijama, u novim tržišnim uslovima. 

Inženjerski principi u vođenju timova – objektivno ispred subjektivnog, 

Visok nivo angažovanja članova tima – pun potencijal tima je imperativ. U krizi kao što je ova kroz koju prolazimo, nedovoljno angažovanje članova tima može da dovede do nepopravljive štete.

Sistem u vođenju timova – orjentacija ka cilju kroz saradnju razvija se u svakom timu, ali samo kada se na taj proces specifično utiče i kontroliše, ostvaruje se puni intenzitet saradnje unutar tima i tim razvija svoj puni potencijal.

Nauka ispred struke   Zašto nauka? Srećemo se sa problemima koje nikada ranije nismo imali i za čije uspešno rešavanje neophodan naučni pristup istraživanju sopstvenog okruženja, zaštiti interesa, postizanju ciljeva i razvijanju održivih rešenja. Od lidera u novim okolnostima se očekuje da ima odgovore i projekciju na probleme koji uslovljavaju nov način života i poslovanja. 

U liderskom stilu javnih ličnosti, nemački model vođenja timova možemo da vidimo kod nemačke kancelarke Angele Merkel, ali i kod, danas globalno poznatog, vodećeg švedskog epidemiologa Andersa Tegnell-a, o čijem ću stilu vođenja posebno pisati u nekom od narednih postova na ovom blogu.  U svojim timovima imaju istaknute naučnike, sa bogatim iskustvom u praksi i o čijoj važnosti učešća unjihovom radu često govore. Uz to, Angela Merkel i Anders Tegnell su doktori nauka. 

Postavlja se, sa pravom, pitanje:

Gde vi i vaši menadžeri, vaši rukovodioci, možete da upoznate nemački model vođenja timova, da brzo uočite prednosti koje ovakav način vođenja donosi, te da jasno sagledate mogućnost za njegovu implementaciju u vašoj kompaniji?

„Uspešno vođenje tima i upotreba Persolog®“ alata – nemački model vođenja timova“

 

Dragi prijatelji, do kraja ove godine, u terminima 

26-27. avgust, 25-26. septembar,  i 6-7. novembar, 

vodiću “online” uživo dvodnevni trening:

„Uspešno vođenje tima i upotreba Persolog®“ alata – nemački model vođenja timova“

(„Professionelles Führen und Teamarbeit mit dem Persolog® Persönlichkeits-Modell“ ),

koji je postao „obavezno gradivo“ za menadžere i vođe timova vodećih nemačkih korporacija,

malih i srednjih preduzeća i porodičnih firmi.

Osnove uspešnog i profesionalnog vođenja tima po nemačkom modelu koji vam predstavljamo na ovoj obuci, uključuju dublju sistemsku ekspertizu, metodološke veštine, stav vođe tima i praktično iskustvo. 

Ovo nije trening o timskom radu, već o uticaju koji vođa ima na timski rad i načinu na koji podiže performanse tima na najviši nivo. Poseban je zato što je fokus obuke na vođenju na bazi inženjerskih principa i na procesu na relaciji vođa-tim. 

Na ovom treningu vođa tima uči kako da, koristeći Persolog® metodologiju, iz svakog člana tima izvuče maksimalan doprinos izvan njegovih profesionalnih veština, da podigne angažovanje i saradnju članova tima na viši nivo i da ih učvrsti u tom opredeljenju kako bi maksimalno iskoristio puni potencijal tima koji vodi. Rešavanje problema više nije zbir pojedinačnih usluga, već zajednička implementacija strategije orijentisane ka cilju.

Persolog®

 

Često sam pisao o Persolog® metodologiji, kao najbrže rastućoj metodologiji na području razvoja ljudskih potencijala u Nemačkoj i većem delu EU. U januaru, broj kompanija u zemljama nemačkog govornog područja (Nemačka, Švajcarska, Austrija) koje koriste Persolog metodologiju u svom radu iznosio je nešto više od 4000. U trenutku dok pišem ovaj tekst, broj kompanija koje koriste Persolog® metodologiju premašuje 6000. Broj sertifikovanih međunarodnih Persolog® trenera, samo u Nemačkoj premašio je 10000. 

Persolog®  je, dakle, metodologija koja beleži ogroman rast i uspešno polaže najzahtevnije ispite u uslovima najteže krize, kao što je ova kroz koju sada prolazimo. U prilog ovim podacima ide i činjenica da danas, više od 90% DAX (Deutscher Aktien indeX) nemačkih kompanija veruje Persologu. 

Dragi prijatelji, 

Program ove vrhunske obuke možete da pogledate i preuzmete putem linka:

„Uspešno vođenje tima i upotreba Persolog®“ alata – nemački model vođenja timova“

(„Professionelles Führen und Teamarbeit mit dem Persolog® Persönlichkeits-Modell“),

pozivam Vas da mi se pridružite na Persolog® obukama “Persolog Personality Training”  i “Od upravljanja vremenom do vremenske kompentencije”  koje ću voditi u oktobru, a o kojima više informacija možete da pročitate i putem linka:

Persolog® seminari – “Online” uživo, oktobar 2020. 

Dobrodošli!

Ukoliko razmišljate o organizaciji ovakvih obuka u svojoj firmi, u prednosti ste nad konkurencijom. Bar, do trenutka, dok konkurenti ne pročitaju ovaj tekst.

Dragi prijatelji,

Na pravom ste mestu, U PRAVO VREME!

Ostavite svoj komentar