10 karakteristika dobre kulture liderstva

Google već godinama istražuje recept za uspeh dobre kulture liderstva. Nema više „starog“ šefa: u Google-ovoj kulturi liderstva nema mesta za tradicionalne nadređene. Ovde možete sresti samo menadžere-trenere, mentore. Na osnovu dobro utemeljenih studija, grupa analitičara identifikovala je najvažnije karakteristike dobrog liderstva i shodno tome uskladila sopstvenu kulturu liderstva. Loša liderska kultura je otrov za kompaniju. Nesposobne vođe timova demotivišu čitav tim i teraju zaposlene sa visokim performansama da odu. To nije tajna. Ali, kako postići dobru kulturu vođenja? Postoji 10 karakteristika koje su bitne:

1. Trener umesto šefa


Menadžeri sa visokim performansama, u kompaniji sebe vide kao trenere i motivatore članova tima.

Oni razvoj zaposlenih podstiču kroz ciljno usmerene diskusije – iskrene i otvorene razgovore usmerene ka jasnim ciljevima. Takvim pristupom žele da članove svog tima učini velikim, a ne sebe.

2. Predanost timu


Menadžeri sa visokim performansama su posvećeni dobrobiti svojih timova.

Predanost dobrobiti članova svojih timova je odlika rukovodilaca koju zaposleni veoma cene i uzvraćaju visokim performansama. Menadžeri bez visokih performansi, koji pokazuju manjak predanosti, vrlo brzo vuku tim i zaposlene, uključujući i one najbolje, ka osrednjosti.

3. Mentorstvo


Menadžeri sa visokim performansama, kao mentori podstiču tim da ostvaruje najbolje rezultate i aktivno pomažu u implementaciji razvojnih aktivnosti/planova/projekata.

Ne treba da gurate ljude tamo gde želite da idu, treba da uklonite prepreke da biste im olakšali kretanje u tom pravcu. Ova ideja u psihologiji stara je skoro 100 godina, ali i dalje mi izgleda genijalna i aktuelna: ako želite da utičete na ljude, olakšajte im posao koji želite da urade. Ovo je mnogo efikasnije od pritiska.

4. Odricanje od kontrole


Kontrola je dobra, poverenje je bolje: Menadžeri sa visokim performansama nisu opsednuti kontrolom. Naravno, ovo zahteva da svi(!) članovi tima budu sa visokim performansama.

Stara mudrost nam kaže: Dan pun brige uzeće vam više snage, nego dan pun posla.

5. Kultura grešaka


Tim visokih performansi ima izgrađenu pozitivnu kulturu grešaka.

Ako se greške sankcionišu na neprikladan način, to može da dovode do zastoja u kompaniji – ili do zataškavanja, prikrivanja grešaka. Nema veće kazne za vođu tima, nego kada mu član tima prećuti informaciju. Učite na greškama.

6. Primer


Menadžer sa visokim performansama je i sam produktivan i vredan. Svojim primerom on „iz prve ruke“ pokazuje članovima svog tima „visoke performanse“ u akciji.

Vođa tima koji ima visoke performanse je pravi blagoslov za članove tima.

7. Orijentacija ka rezultatima


U dobroj kulturi liderstva čovek ne deluje bez plana. Akcija i razmišljanje su orijentisani ka cilju. Postoji jasna strategija i vizija.

Oni koji imaju jasne ciljeve, uvek su u prednosti. Ne zaboravite to – 2021. godina je pred vratima. Koliko su jasni vaši ciljevi (korporativni, timski, lični) za 2021. godinu?

8. Komunikacija


Menadžer sa visokim performansama komunicira iskreno, brzo i otvoreno.

Umesto da neprestano daje direktive odozgo, on vodi ravnopravne razgovore i podstiče konstruktivne diskusije.Uvek ima vremena da odgovori na pitanja svojih zapolsenih.

9. Vrednosti


Zaposleni žele kulturu upravljanja u kojoj se vrednosti primenjuju i žive. Takav pristup čisti i rasterećuje atmosferu.

Najuspešniji timovi i kompanije imaju jasan kodeks vrednosti.
Vrednosti su u središtu već u procesu zapošljavanja i uključivanja novih zaposlenih. Zaposleni se ne biraju samo na osnovu njihovih sposobnosti, već i prema njihovoj „usklađenosti“ sa vrednostima.

10. Povratne informacije za menadžere


Redovna procena kvaliteta rukovodećeg liderstva jedna je od osnova svake dobre kulture liderstva.

Povratne informacije moraju da budu dvosmerne. I članovi tima daju povratne informacije o lideru i njegovom radu, kao i on njima.

Priliku da produbite i zaokružite svoje znanje, kako na području razvoja performansi timova, tako i na području razvoja ličnih performansi imate predstojećim „online“ uživo Persolog seminarima:

Za razvoj performansi timova:


Izgradnja tima visokih performansi uz upotrebu Persolog® alata – nemački model izgradnje timova  (“Online” uživo, 5. novembar 2020.)

Profesionalno vođenje uz upotrebu Persolog® alata – nemački model vođenje timova (“Online” uživo, i 6-7. novembar 2020.)

Za razvoj ličnih performansi


Persolog Personality Training (“Online” uživo, 15. oktobar 2020.)

Od upravljanja vremenom do vremenske kompetencije (“Online” uživo, 16-17. Oktobar 2020.)

 

Pozivam Vas da mi se pridružite na ovim ekskluzivnim, i iznad svega, veoma korisnim treninzima.

Dragan Savić

Ostavite svoj komentar